zaterdag 20 december 2008

Zwaarbewaakte Treinen

Gisteren een experiment uitgevoerd: eerst een boek lezen en dan direct daarna de film van dat boek kijken. Prima te doen in dit geval - het boek was een kleine honderd pagina's, de film een kleine honderd minuten. Het ging om Zwaarbewaakte Treinen van de Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal, met de film van Hrabal-adept Jiří Menzel. Op aanraden kocht ik het boek en bij toeval kreeg ik kort daarna de film cadeau.

Goeie ervaring: het verhaal kon niet verser in m'n hoofd zitten dan op deze manier. Het gaat allemaal over de gebeurtenissen op een klein treinstation in een onbekend plaatsje, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Milosch Hrma werkt daar als spoorwegbeambte en verricht uiteindelijk een sabotagedaad tegen de Duitsers. De alledaagse praktijken die zich er af spelen zijn echter veel belangrijker en interessanter: het duivenmelken van de stationschef, de intimiteiten die de dienstleider en de telegrafiste hebben en de eigenaardige liefdesproblemen van Hrma zelf die hem ertoe brachten zijn polsen door te snijden. De film nam alles prachtig over - dat het scenario door Hrabal zelf werd geschreven kon ook niet anders dan dat resultaat opleveren.

Doe dit ook eens, bij voorkeur met een boek en film die je nog niet kent! Sowieso zijn er zat films die op een kort verhaal gebaseerd zijn - keus genoeg.